Szerző: Vigyikán Csaba

Sárospatak történelmi részéhez, a Várnegyedhez, mindenki kapcsolódik valamilyen formában. Akár munkája, akár hite, vagy csupán szabadideje eltöltése okán megfordulunk itt. Ezért számomra a legfontosabb a terveket illetően a tényleges párbeszéd; ne csak nevében legyen e projekt „társadalmasítva”, s kipipálva az egyeztetés, hanem kívánatos lenne, ha az itt lakók igényei megjelenhetnének Sárospatak jövőbeni arculatában. Ehhez, elsősorban, könnyen átlátható tervek szükségesek, nem elvont, értelmezhetetlen, átlagember számára olvashatatlan hieroglifák. Ezért mindenképp javasolnám, hogy a május 11-ei határidőt toljuk ki, vagy akár tartsunk népszavazást a terveket illetően. Döntsön a demokratikus többség.

Ami saját elképzeléseimet illeti, az javarészt a mai állapotok kritikájából fakad. Ma az az ember érzése, hogy mi sem pontosan tudjuk, hogy mi is a funkciója a Várnegyednek. Ide várjuk a turisták áradatát? Nyáron sok külföldi állított már meg, hogy hol is a vár. Egy tábla nem jelzi a pontos helyét, a parkolási viszonyokról nem is szólva. (Mellesleg, nem is kellene beengedni autókat, de akkor hol álljon meg?) Hova vizionáljuk vendégek forgatagát, amikor még padból is kevés van, nemhogy vendéglátó-ipari egységből? S mivel fog itt eltölteni több órát?

Másrészről, ki tudná megmondani, hogy ez-e a város igazi központja, vagy a tényleges funkció nélküli Makovecz tér. Melyik helyen képzelhető el a szó jó értelmében vett piac, közösségi tér, ahol a lakosok az év bármely szakában bizton számíthatnak arra, hogy ismerősökkel találkoznak, elcsevegnek, akár elfogyasztanak valamit? Én valami hasonló agórát látnék szívesen a Várnegyedben, ami magán viseli a múlt nyomait, ám megfelel a 21. század igényeinek is.

Egy biztos: ha kapukkal zárjuk el a Várnegyedet, sem közösségi tér, sem szerves egység a város többi részével nem alakulhat ki.

Tájékoztató a Várnegyed tervezés társadalmasításáról

 dokumentumok itt

Korábbi írásaink a témában:

Berger Zsolt: Parkoló és kirakodóvásár? Disneyland vagy történelmi hangulatú sétány?