A Várnegyed újratervezése

szerző: Berger Zsolt

Sárospatak legnagyobb értéke, vonzereje, féltett épített öröksége a Várnegyed. Olyan történelmi emlékhely, amit minden magyar, ha nem is tudatosan, de ismer, ha másért nem mert megjelenik az 500 forintos bankjegyen is. Ha hozzányúlunk, érdemes megfontoltan tenni, már csak azért is, mert egy nagyarányú rekonstrukció 100 évre meghatározhatja a Sárospataki Vár és ezzel az egész város arculatát. Most, pontosabban nem most, hanem még 2009-ben készült egy koncepció, amit most kirakott a polgármester a városi honlapra és a „Várnegyed fejlesztésének társadalmasított tervezése” címen május 11-ig várják az észrevételeket és javaslatokat.

Alábbiakban egy vitaindítónak szánt rövid vélemény következik Berger Zsolttól a Patakért Egyesület képviselőjétől.

A Várnegyedben – a Vérkertben, a Szent Erzsébet sétányon, a Vizikapunál – sétálva mindig az az érzésem, hogy olyan történelmi hangulatú falak között járok, ami szikrázó nyári napsütésben és ködös novemberi estén is magával ragadó és varázslatos. Talán nincs is másik ilyen tér Magyarországon, ahol egy gótikus templom és egy épségben megőrzött reneissance várkastély áll egymás mellett, sétánnyal összekötve, parkkal övezve a folyóparton. Párás őszi reggeleken vagy egy hóesés utáni téli napsütésben – hátborzongató látvány. …és elég kihalt sajnos – nem csak ilyen időben.

A Várnegyed rekonstrukciótól három dolgot várnék: mutassunk meg több olyan értéket, ami ma rejtve van a látogatók szeme elől, ha kell kibontva, kiegészítve a meglévő falakat, de anélkül, hogy a meglévő épületegyüttes hatását lerontó „Disneyland várat” építenénk. Tegyük élettelibbé, vonzóbbá, jó értelemben véve „zajosabbá” a Várnegyedet, hiszen ez Sárospatak főutcája. Át kellene gondolni, hogy milyen intézmények, szolgáltatások kapjanak itt helyet. (Nekem például kifejezetten tetszett, a mozi a Képtárban, (igen, tudom, hogy a Művelődés Háza átadása után majd vissza kell költöznie …) vagy a Borterasz a Képtár előtt. Jó lenne a vásározók sátrai helyett teraszokat, a parkoló autók helyett turistákat és sétáló helyieket látni, hangulatos tereket, izgalmas kiállításokat szép sétányokat. A harmadik pedig, az előző kettővel összefüggésben, hogy tegyük „modernebbé” a mai ízléshez és funkciókhoz illeszkedővé a teret. A Várnegyed téralakításának mai formája a 70-es évek ízlésvilágát tükrözi az akkori életformához alkalmazkodott, eltelt 50 év, érdemes ezt újragondolni, természetesen figyelembe véve a természeti és történeti táj adottságait, hagyományait.

Megfelel-e a társadalmi vitára bocsátott koncepció ezeknek a szempontoknak? A Szent Erzsébet sétány korszerűsítésére, az épített örökség rejtett elemeinek feltárására és a Vár nyugati falának bemutatására épülő tervezet alapvetően összhangban van a fenti szempontokkal. Nagy hiányossága azonban a honlapon található tervezetnek, hogy nem elég részletes, nem tartalmaz látványtervet és keresztmetszeti tervet sem, sőt a 2009-óta bekövetkezett változások sincsenek átvezetve. Így például nem derül ki, hogy a nyugati várfal bemutatása – ez a Kucik-gödör vár felőli oldalán húzódik és pillanatnyilag nagyrészt földdel fedett rom – hogyan történne? Egy jelképes – 80-100 cm-es fal lenne helyreállítva vagy egy több méter magas új várfalat terveznek építeni? Jó ötletnek tűnik az Új Bástyánál lévő és a templom mögötti várkapuk jelzése, de nem biztos, hogy vadonatúj tölgyfa kapukkal is le kellene zárni ezeket az utcákat – hja, milyen más lenne, ha meglenne az eredeti! Abban viszont teljesen biztos vagyok, hogy a tereket valamilyen helyi kővel burkolnám, nem pedig a tervben szereplő „homokszórt rózsaszín gránit alapú tömbkővel”. Naná, egy vulkáni borvidéken!

Sok vitára adhat okot, de nekem szimpatikus az autóforgalom és főleg a parkolás korlátozása a negyedben. Mutasson nekem valaki egy gótikus bazilikát, aminek a bejárata előtt egy autóparkoló van! Ebből persze az nem következik, hogy a misék előtt és után ne lehetne a bazilikát autóval megközelíteni, az viszont igen, hogy a városrendezési tervnek számolnia kellene a Várnegyed közelében megemelkedő parkolási igénnyel.

Ha megengednek egy profán képet a végére, szerintem akkor sikerülne jól ez a munka, ha elképzeljük, hogy egy nyári hétvégén megjelenne ott a fiatal fejedelem, otthon érezné magát, megállapítaná, hogy azért sikerült haladnunk a korral, leülne egy teraszra, rendelne egy pohár bort és beszélgetésbe elegyedne a lengyel turistákkal.

Tájékoztató a Várnegyed tervezés társadalmasításáról

 dokumentumok itt