Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Kispatakon, csak az utóbbi pár hétben több csőtörés volt az ivóvíz rendszeren belül. Mikor mennyi időre, több család, akár egész utcák ivóvíz nélkül maradtak. A polgármester erre vonatkozó kérdéseimmel a Vízművekhez irányított, mondván, a probléma megoldását onnan kell várnunk.

Ezért levelet írtam a Zempléni Vízmű Kft-nek, bízva abban, valamilyen megoldás lehetősége talán kirajzolódik, és a Kispatakon élők megnyugtató választ kaphatnak a kellemetlenségekről, a jövőt tekintve.

„Kispatakon az utóbbi hónapokban az átlagosnál többször volt fennakadás az ivóvíz ellátásban. A városrész önkormányzati képviselőjeként többször kaptam lakossági bejelentéseket, amelyek többnyire csőtörésekről, egyéb problémákról számolta be. Ezek között egyre több a türelmetlen hangvételű megszólalás.

Tisztelettel kérdezem, a közeljövőben milyen hathatós megoldást terveznek Kispatakon az egyre többször jelentkező, ivóvíz ellátásban tapasztalható problémák megoldására?

Várom megtisztelő válaszukat.”

A válasz is megérkezett a Vízművektől:

„A Kispataki városrész ivóvízhálózata az 1970-es években épült ki, emiatt gyakoriak a csőtörések. Ebben az időszakban azbesztcement csövet fektettek le, nagyrészt még ez az eredeti vízcső látja el ivóvízzel a lakosságot. Ez a városrész magasabb nyomásövezetbe tartozik, és ez is befolyásolja a csőtörések számát, aminek a javítását igyekszünk időben elvégezni. Az Árpád úton is az elmúlt időben többször volt csőtörés, amihez hozzájárul még az időjárás változása is. A hirtelen bekövetkező időjárási viszonyokat, a földmozgásokat a cső nem képes tolerálni.

Az ellátásért az önkormányzat felelős, önerőből nincs keret a csővezeték cseréjére, mivel az árak több mint 10 éve be lettek fagyasztva kormányzati döntés alapján, áremelésre nincs lehetőség. Csakis állami, EU-s, vagy önkormányzati forrásból, pályázatból lehetséges a kritikus szakaszok rekonstrukciója.”

Tisztelt Kispatakiak!

Önöknek egy jelentős része azbesztből készült csőben érkező vizet fogyaszt, adja gyerekének. Ahogy a szolgáltató levelében is olvasható, „Az ellátásért az önkormányzat felelős.” Így valószínűleg, a helyzetből fakadó, lehetséges egészségkárosodásért is az önkormányzatnak kell vállalnia a felelősséget egészen addig, amíg meg nem szünteti ezeket a lehetetlen viszonyokat. Ezúttal és folyamatosan ezt kell kérnünk saját és családjaink egészsége érdekében!!

Csetneki József önkormányzati képviselő