Aros János polgármester be nem fejezett 2020-as évértékelése

Elhangzott a Hegyalja Tv 1 óra 13 perces műsorában; 2021. január 20-án mért bruttó 126 megtekintéssel

Lassan hozzászokva (de nem elfogadva) a terjengős, unásig ismert panelekből építkező polgármesteri szóvonatokhoz, ez alkalommal sem kellett csalódnia annak a néhány komolyan elszánt embernek, aki végignézte a több, mint egy órás műsort. (Nekem is több nekiülésben sikerült csak. Szerintem innen a relatív magas nézőszám.)

A sokszor hallott panelek között a köszönetnyilvánításoké volt a kiemelt hely a gondos alákérdezésekkel alkalmanként megszakított monológszerű beszélgetésben. Több évtized óta nem látható gazdasági sikerekről kaptunk hírt, hiszen az eltelt 5 évben közel 25 milliárd forint fejlesztési támogatás érkezett Sárospatakra.

Kitartásom egyik oka az volt, hogy kerestem a beszámolóban azokat a koherens programelemeket, amelyek a 2019-es választáson láttak napvilágot Aros János (polgár)mesteri programjában. Így nem hallhattunk sem adatokat, sem teljesült, vagy részben teljesült beszámolóba illő elemeket pl. a fiatalok elvándorlásának lassításáról, a korfa jelenlegi állásáról, azaz a város elöregedésének lassításáról, a város élhetőbbé tételének olyan szegmenseiről, munkahelyek létesítéséről, amelyek egy ciklus 20 %-ának zárásában elhangozhattak volna.

Ezzel szemben megtudhattuk (a teljesség igénye nélkül), hogy:

  • „A sárospataki Covid tesztelők átlagos teljesítményen felül szerepeltek a többi járás eredményeit tekintve, de országos összevetésben is”;

A „pici nyugalom, vagy még vigyázzunk, vagy mit érzékel?” – szerkesztői kérdésre a „közösségi felelősségérzet”-re hivatkozva köszönte meg a sárospatakiak fegyelmezettségét, amelyet a vírusjárvány alatt tanúsítottak és tanúsítanak most is.

A Covid helyzet értékelését követően ráfordulhattak a beszélgetők a 2020-as év költségvetés teljesítettségének kérdéseire:

„Sikerült egy stabil, megnyugtató költségvetést elfogadnunk 2020 februárjában.” – válaszolta a kérdésre a polgármester, majd egy vékony izzadtságcsepp gördült végig a homlokán 11:32-nél. Talán eszébe juthattak kormányának elvonásai, amelyek a nem fideszes önkormányzatok mellett a fideszes településeket is egyformán sújtják, így Sárospatakot is.

Megtudhattuk az évértékelőben még azt is, hogy:

  • a Huligans koncert nem maradt el;
  • (a sportsikerek között elhangzott egy rally eredmény is);
  • a szennyvízberuházás teljesen befejeződött;
  • a gőzerővel felépült piacot birtokba vehették a kereskedők.

Felfigyelhettünk ezúttal is egy sajátos birtokos szerkezetre a polgármester szóhasználatában, amikor többesszám első személyt („mi”) használ több olyan esemény, történés tekintetében, amelynél valóban ott lehetett ugyan, vagy hallhatott róla. Az átlagnál komolyabb beleélési képességről tesz bizonyságot, amikor – akár részben – sajátjának tekint – a beszámolója kedvéért – néhány olyan programot, eseményt, ami valóban itt történt Sárospatakon, de tőle zongorázhatóan nagy távolságokban. Mire gondolhatunk itt? Mindjárt ott a PETKUPA, amelyről a polgármester az évértékelőjében elmondhatta, hogy „óriási mennyiségű szemetet szedtünk ki a Bodrogból”.

Hasonlóképpen számol be az iskolakert, a Mudrány felújításáról, hiszen az egyházkerület jelentős állami támogatásban részesült.

Ilyen módon tesz említést a Bodrog Hotel felújításáról is.

17:19 körül megtudhattuk, hogy a március 15-ét egy kicsit rendhagyó módon ünnepeltük, de a megemlékezést megtartottuk, és hogy a 70 év felettiek élelmiszer csomagot kaptak.

„Elindult a nyaralóhajó programunk.” – jelentette be a polgármester. – Ezt a programot a MAHART Magyar Hajózási Zártkörűen Működő Részvénytársaság működteti. (Székhely: 1211 Budapest, Weiss Manfréd út 5-7.) „Ez igazi sikerstori” – állítása szerint.

„Önálló, alapítványi fenntartású egyetemet indítunk” („már megkerestünk szakembereket, hogy segítsenek kitalálni, milyen szakokat érdemes indítani”), amely a tervek szerint a térség szakember képzését megoldja majd. (Hogy ne maradjunk szakemberek nélkül…) Bízunk benne, hogy legkésőbb az építkezés végéig meg is születik egy akkreditált képzésekkel bíró egyetem a mára hiányszakmákat (tanító, óvópedagógus) oktató pedagógusképző intézmény helyén…

A botcsinálta panelek közül álljon itt néhány gyöngyszem! (Mikor arra szántam el magam, hogy értékelem a polgármester évértékelőjét, tényleg komoly elszánás volt bennem, amit mi sem támaszt alá jobban annál, hogy végignéztem a műsorszámot. Menet közben szólalt meg bennem, egy hang, ami azt mondta, mindenkit a saját fegyverével kell legyőzni, így elhatároztam, hogy ezúttal nem értékelem komolyan a polgármester beszámolóját, inkább csak kommentálom azt, hátha így többen kedvet kapnak ahhoz, hogy megnézzék maguk is.)

„Igyekszünk olyan méltón fogadni a turistákat, amilyen szívesen jönnek Sárospatakra.” – élt egy újabb szófordulattal a polgármester, úgy 22:38 körül. (Valamiért éppen ekkor jutott eszembe a másik szófordulat – ezúttal a sajátom -, ami így szólt: „Ahogy Orbán Viktor nem Magyarország, Aros János sem Sárospatak.” Valahogy ez megnyugtatott, aztán néztem tovább a műsort.)

A lassan megszokott lakonikus egyszerűséggel került elénk néhány újabb eredmény (=siker) még:

  • „Világítótesteket szereltünk a város több településéhez.”
  • „Átvettük a MÁV üzemeltetését.”
  • „A COVID vírushelyzetben gyűjtött pénzből mobil ultrahang készüléket vásároltunk a Rendelőintézetnek.” (!!!)
  • „Megtartottuk az Országos Polgárőr Napot.”
  • „Újabb 250 csomagot osztottunk ki a rászorulóknak.”

Megfigyelhettem, hogy néhány szófordulat kifejezetten tetszik a polgármesternek. Ilyen ez is: „A Sárospatak Brand egy általam sosem látott összefogásra buzdította a sárospatakiakat.” És az figyelhető meg ennek kapcsán is, hogy minél többet mondja, annál inkább el is hiszi. Most kimaradt egyik személyes kedvencem, a „Sárospatak, a kultúra magyar városa” panel.

A brand kapcsán tudhattuk meg, hogy „sok jobbító szándék érkezett” hozzájuk, hogy ezt a brand-et szeretnék kiterjeszteni egész Tokaj-Hegyaljára, és hogy a tárgyalásokat már megkezdték.

Megtartották a Zemplén Fesztivál sajtótájékoztatóját is.

A modern játszótér programot folytatni kívánja a polgármester a lakótelepen, az Ady téren és a további összes játszóteret fel fogják újítani. (Hátha ezúttal valódi társadalmi egyeztetést követően teszik ezt.)

„A karate sportágban is nagyon sikeresen teljesítettek a korosztályos versenyzők.”  (Ezen már nem csodálkoztam.)

A díszkivilágítás bővítéséért dicséretet kapott a polgármester, így azt a tervek szerint folytatják jövőre (valószínű újabb 5 millióból, amit kaphattak volna a sárospataki fiatalok szervezetei – a mi javaslatunk szerint.)

Láthatóan kicsit fáradt volt már a polgármester, amikor azt mondta, hogy „2021 tavaszán, vagy 2020 évvégén kezdődhet a fedett fürdőnek az építése.” De a szerkesztő szűnni nem akaró kérdéseivel csak nem eresztette, így aztán ő folytatta. A költségvetésből hiányzó összegek kapcsán elárulta, hogy „Összességében nem érzek nagy problémát.” A fürdőtől 40 millió forinttal kevesebb pénzt tudott az önkormányzat elkérni és az idegenforgalmi adóból is cirka 15 millió esett ki, és ott vannak még a kormány által elvont pénzek… (Itt kezdtem érteni a „stabil költségvetés” üzenetét.)

A 48. perc után valamikor kérdezett rá (alá) a szerkesztő a Tengerszem körül kialakult „cicaharc” kapcsán, hogy tulajdonképpen mennyire nagyszerű fejlesztés volt ez a projekt. Aros János itt másodszor állította azt, hogy ellenzéki képviselők feljelentették őket a Nemzeti Parknál a via ferrata miatt. Aros János állításával szemben én azt állítom, hogy kormánypártiak voltak. (…)

Akik a riport címe alapján kattintottak a műsorra az interneten, azt érezhették, hogy mivel nem ért véget a szerkesztő és beszélgetőtársa munkaideje, áttérnek (lesz, ami lesz) a tervekre. Aki még a kezébe veszi a Sárospatak újságot, elolvashatta legalább négy különböző megközelítésben már azt, ami ez után következett a műsorban, így erre most nem is térnék ki – legalább a saját írásom címét komolyan véve – néhány elhangzott, erős megállapításra, nem elhagyható reakció, kérdés kivételével:

  • A fenntarthatóságra ezután a polgármester többször utalt felelős városvezetőként. Kérdezem, hogy gondolkodott-e már a térkőből kirakott bicikliút fenntarthatóságáról? Gondolkodott-e már a szennyvízhez készült betonelemek helyett beépített csapadékvíz elvezetéséhez gyártott, a csatornázási beruházás során beépített elemekre? Gondolt-e már arra, hogy korábbi és a járvány alatt született teljesen egyszemélyes döntései következtében hány fiatal jött haza, hány vállalkozásnak lett több alkalmazottja, vagy a kiesését hány kapta meg kompenzációként?
  • Vajon kik fogják elnyerni a tervezett utak elkészítését, ki fogja elnyerni a fürdőfejlesztést, a szálloda építést? Fog-e gondot okozni, hogy esetleg amerikai központú offshore cég, esetleg valamelyik pl. Mészároshoz köthető cég lesz az?
  • A Tokaj-Zemplén Program kapcsán „hasznos beruházások”-ról beszél. Ilyennek értékelte a Főtér projektet is annak idején…
  • Kispataki képviselőként kifejezetten csalódott voltam, amikor egyetlen kispataki eredményt, vagy tervelemet sem hallhattam tőle.

Bevallom őszintén, elfáradtam a végére én is. Pedig szerettem volna még megkeresni a polgármester 2019-es programját, hogy a 2024-ig tartó öt évből az egy eltelt év (20 %) terveit és eredményeit összevessem, de ezt már jövőre hagyom.

Csetneki József