A legutóbbi (február 25-i) képviselőtestületi ülésen, a PatakÉRT Egyesület nevében kezdeményezte Vigyikán Csaba, hogy Sárospatak Város Önkormányzata tegyen Nyilatkozatot az ukrajnai háborút érintő kérdésekben.

A polgármester rövid tanácstalanságát követően az alábbi szöveget szavaztatta meg pontonként a Testület tagjaival:

„SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

38/2022. (II. 25.) h a t á r o z a t a

az orosz-ukrán háború kapcsán kiadott nyilatkozatról Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete az orosz-ukrán háború kapcsán a következő nyilatkozatot adja ki:

1. Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete elítél minden fegyveres konfliktust.

2. Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete számára Magyarország és a magyar emberek biztonsága az első.

3. Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete véleménye az, hogy Magyarországnak az orosz-ukrán háborúból ki kell maradnia.

4. Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete felajánlja, hogy segítséget nyújt (befogadás, egészségügyi ellátás) minden hozzá segítségért forduló, az orosz-ukrán háború miatt hazáját elhagyni kényszerült embernek.

5. Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete elítéli azt az álláspontot, amely fegyveres támogatást nyújt az orosz-ukrán háborúban bármelyik félnek.

Felelős: polgármester

Határidő: azonnal”

Az ülés február 25-én (pénteken) volt. A polgármester ott azt ígérte, hogy február 28-án hétfőre elkészül a Nyilatkozat pontos szövege. Kerestük március 9-én a www.sarospatak.hu oldalon, de nem találtuk, ezért mi hozzuk azt ezúton nyilvánosságra.

PatakÉRT Egyesület