Aros János nem mondott igazat: Nincs 2022-ben felhasználható civil alap Sárospatakon

A költségvetési vitában, február 14-én Sárospatak polgármestere, képviselői indítványra válaszul azt állította, hogy létezik a helyi civilek támogatására egy negyed milliárdos alap Sárospatakon, ezért nincs a város 2022-es költségvetésében nevesítve helyi civil szervezetek támogatására keret.

Utána jártunk, mert ő nem volt hajlandó választ adni kérdésünkre, mire is utalt hozzászólásában, így derült ki, hogy az általa tévesen hivatkozott alap 2021-ben kimerült. Minden bizonnyal a „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés Sárospatakon” című TOP-7.1.1-16-2017-00083 azonosítószámú projekt keretében” elnevezésű programra gondolt.

A clldsarospatak.hu oldalon erről ez olvasható:

„Sárospatak dinamikusan fejlődő, családbarát, kulturális hagyományait, helyi értékeit tisztelő, hangulatos, közösségben gondolkodó és együttműködő befogadó, nyitott város. 2016. május 26-án konzorciumi formában a helyi közszféra, a civil és a vállalkozói szféra 14 képviselőjéből megalakult a Sárospataki Helyi Közösség.

Ennek érdekében elkészítettük a Sárospataki Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiát (HKFS). A „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés Sárospatakon” című TOP-7.1.1-16-2017-00083 azonosítószámú projekt keretében.”

Bármilyen furcsának is tűnik, szó szerint ez áll az oldalon:

„Sárospataki Helyi Közösség összetétele

Közszféra:

– Sárospatak Város Önkormányzata
– A Művelődés Háza és Könyvtára
– INNOVO-PATAK Sárospataki Városfejlesztő Nonprofit Kft.
– SIDINFO Sárospataki Idegenforgalmi Információs Nonprofit Kft.

Civil szféra:

– Sárospataki Lokálpatrióták Egyesülete
– EURO-ÖKOLAND Hungary Alapítvány
– Római Katolikus Egyházközség Sárospatak
– Sárospataki Borterasz Egyesület
– Sárospataki Görögkatolikus Parókia
– Sárospataki Református Egyházközség

Vállalkozói szféra:

– Ciróka Tokaji Borászati Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
– BÖMBI-1948 Kereskedelmi Kft.
– Creative Human Solutions Kft.
– RETRO 2008 Kereskedelmi és Vendéglátó Kft.”

Azt tanultuk fogalmazás órán, hogy a cím tömören ragadja meg a tartalomban kifejtettek lényegét.

Nem világos, hogyan lehetett annak idején a konzorciumba (Helyi Közösségbe) bekerülni. Felkérték a szervezeteket, vagy pályázni lehetett-e? Az összefüggéseket keresve érdekes lehet lentebb megnézni, kik pályáztak, nyertek támogatásokat a Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezése érdekében…

Milyen projektek voltak ezek?

1. ütem (beadás lezárult 2019.04.30.)

  • Közösségi akciók megvalósítása kulturális jelentőségű köztéri alkotásokhoz kapcsolódóan (TOP-7.1.1-16-H-083-4) LEZÁRULT!
  • Sárospatak kulturális- turisztikai értékeinek népszerűsítése közösségi akciókkal (TOP-7.1.1-16-H-083-5) LEZÁRULT!
  • Nem profitorientált rekreációs vagy turisztikai szolgáltatások bevezetéséhez nyújtott beruházási támogatás (TOP-7.1.1-16-H-083-6) LEZÁRULT!
  • Közösségi programok érzékeny társadalmi csoportok részvételével (TOP-7.1.1-16-H-083-7) LEZÁRULT!
  • Sárospataki termékek bemutatásának támogatása (TOP-7.1.1-16-H-083-8) LEZÁRULT!
  • Közösség-Építők (TOP-7.1.1-16-H-083-9) LEZÁRULT!
  • Mozdulj, Sárospatak! (TOP-7.1.1-16-H-083-10) LEZÁRULT!

2. ütem (beadási határidő: 2020.04.30.)

  • Sárospatak kulturális- turisztikai értékeinek népszerűsítése, közösségi akciókkal (TOP-7.1.1-16-H-083-5) LEZÁRULT!!
  • Nem profitorientált rekreációs vagy turisztikai szolgáltatások bevezetéséhez nyújtott beruházási támogatás (TOP-7.1.1-16-H-083-6) LEZÁRULT!!
  • Mozdulj, Sárospatak! (TOP-7.1.1-16-H-083-10) LEZÁRULT!!

3. ütem (beadási határidő: 2021.03.01. – 2021.03.04.

  • Sárospatak kulturális- turisztikai értékeinek népszerűsítése, közösségi akciókkal (TOP-7.1.1-16-H-083-5)

Nem sikerült felfedeznünk a közösségfejlesztés átütő erejének keresésére indulók lelkesedésének zajában, a helyi közösség vezetője (Aros János) megfogalmazott, átfogó céljának valós eredményeit, sőt már a kiírásokkal is több probléma van, hiszen szemmel láthatólag önkormányzat által ellátandó feladatok megoldására mozgósítanak itt „közösségi” erőket… Nem hiába nem pályáztak erre a civilek.

De – ahogy ígértem fentebb -, nézzük meg a nyerteseket! Sajnos, csak az első forduló nyerteseiről találtunk adatot a honlapon. Ennek alapján kimondhatjuk, hogy Sárospatakon „közösségi támogatás” címen megrajzolták a NER helyi kontúrját. Talán sokaknak szemet szúr, hogy az alap konzorciumából szinte minden szervezet indult és nyert (Sárospatak Város Önkormányzata, A Művelődés Háza és Könyvtára, SIDINFO Sárospataki Idegenforgalmi Információs Nonprofit Kft., EURO-ÖKOLAND Hungary Alapítvány, Római Katolikus Egyházközség Sárospatak, Sárospataki Borterasz Egyesület, Sárospataki Görögkatolikus Parókia, Sárospataki Református Egyházközség) a pályázaton. Talán a kiírások jogcímei sem alakultak véltelenül úgy, ahogy alakutak… Talán az sem véltelen, hogy a helyi közösség vezetőjének (Aros János) felesége is a nyertesek között található, a „Mozgás=Egészség=Érték” nevű programjával. (…)

De mielőtt bárki megorrolhatna arra, hogy a NER-rel összefüggésben megemlítésre került itt a neve, és úgy érzi, hogy ő csak a dolgát tette, azaz élt itt egy lehetőséggel, a választás lehetőségét elfogadva, álljon itt pár NER definíció:

„A 2010-es választásokon a Fidesz-KDNP nagyarányú győzelmet aratott, aminek következtében a miniszterelnök bejelentette a NER, azaz a Nemzeti Együttműködés Rendszerének létrejöttét, ami egy, a választópolgárok széles körének együttműködésén alapuló társadalmi szerződés államigazgatási, társadalmi, gazdasági reformok végrehajtása érdekében.

Az ellenzék később új értelmet adott „NER” kifejezésnek, ami alatt a kormányzó Fideszhez köthető politikai, gazdasági elitet értik, amibe egyes közszereplők a parlamenti ellenzéket is belelátják.”

forrás: https://webvalasz.hu/mi-az-a-ner-mit-jelent/

„Kritikusai szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszere részben meghagyja az állampolgárokat abban a tudatban, hogy az állam működése demokratikus keretek között, demokratikus döntések alapján történik, miközben csökkenti a választási lehetőségek számát, kereteket állít fel a megadott lehetőségektől eltérő döntési lehetőségek korlátozására, és a szabad döntés lehetőségét felcseréli a szigorú keretek közötti, szabályozott szabad döntésre. A Nemzeti Együttműködés Rendszere az elemzők szerint ilyen formán posztkommunista maffiaállamként az irányított demokráciának, az enyhébbnek mondható diktatórikus kormányzati berendezkedésnek az útján jár.”

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzeti_Együttműködés_Rendszere

„NER JELENTÉSE

(eredeti) Nemzeti Együttműködés Rendszere

(átalakult) a Fideszhez köthető gazdasági elit

A NER a Nemzeti Együttműködés Rendszere kifejezés rövidítése. A 2010-es országgyűlési választásokat elsöprő többséggel a Fidesz-KDNP nyerte. Orbán Viktor miniszterelnök ezt követően jelentette be a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, aminek fő üzenete az, hogy ’mától a magyar emberek érdeke az első’. 

Az évek során a Nemzeti Együttműködés Rendszere kifejezés használata gyakorlatilag teljesen eltűnt a Fidesz-KDNP kommunikációjából. Később a NER-t az ellenzék, illetve ellenzéki sajtó kezdte el használni a Fideszhez köthető gazdasági elit szinonimájaként. A NER ebben az értelmezésben azokat a Fideszhez közeli, illetve Fideszhez köthető gazdasági szereplőket jelenti, akik a Fidesz kormányzásának idején gazdagodtak meg, illetve váltak sikeresek vállalkozóvá.”

Forrás: jelentese.hu gyűjtés

Egy biztos, és itt is látható, hogy a NER hasonló megnyilvánulásai a hazugsággal összenőve fertőznek, üresítenek ki régtől létező értékeket a nemzet, a kisebb közösségek szintjén egyaránt.

Sárospatak 2022-es költségvetése okán ráláthattunk a városvezetés fideszes részének helyi társadalmat érintő értékrendjére, döntéseiken áttűnő politikai szándékaikra, amit egy mázgás városmentő álarc mögé próbálnak rejteni megtévesztő szavaikkal és tetteikkel, miközben tovább sorvadnak az általuk fel sem ismert, valódi helyi közösségek, és velük együtt a város.

patakinfo

Forrás: https://clldsarospatak.hu