Véleményünk szerint a város vezetőinek tárgyalniuk, egyeztetniük kell az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságával a „via ferrata” végleges nyomvonaláról

Október végén volt egy rendkívüli testületi ülés, ahol a város egyik nagy projektjéhez kapcsolódóan ingatlancseréről kellett döntenünk. A gazdasági Bizottság ülésén jeleztük, hogy jó lenne a város folyamatban lévő nagyobb beruházásairól részletesebb, átfogó tájékoztatást kapni. Erre a felvetésre Aros János polgármester pozitívan reagált, összehívott november 13-ra egy informális testületi ülést, ahol valamennyi, most futó projektről tartottak egy áttekintő prezentációt. Itt értesültünk arról, hogy a Tengerszem beruházást, pontosabban annak egy részét a „via ferrata” (vasalt mászóút) kivitelezését az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának kifogása alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatala leállította. A kifogás lényege nagyon röviden: annak ellenére, hogy az építési engedély kifejezetten előírta, hogy a „via ferrata” pontos nyomvonalát a Nemzeti Park Igazgatóságával az építtetőnek egyeztetni kell, ez nem történt meg, így a „via feratat” néhány ponton – a bányató felett átvezető drótkötél „hidakat” és a kanyonból felvezető szakaszokat – vissza kell bontani és a kiváltó szakaszokat a Nemzeti Park Igazgatóságával egyeztetett módon és nyomvonalon kell kiépíteni.

Aros János az informális ülésen tájékoztatott minket arról, hogy ő szükségesnek látja ennek a hatósági döntésnek a fellebbezését, és egy pénteki (nov.15.) rendkívüli ülés keretében szavazásra fogja feltenni a kérdést. A rendkívüli ülésen a Patakért képviselői elmondták, hogy a fellebbezést nem látják indokoltnak, hiszen előbb-utóbb mindenképpen tárgyalni, egyeztetni kell majd a Nemzeti Park szakembereivel. A fellebbezés csak időhúzás, egy esetleges pereskedés pedig a pályázati támogatásból finanszírozott és már jelentős részben megvalósult projekt átadását is veszélyeztetheti, ami a város számára súlyos anyagi terhet jelenthet.

Így a november 15-i ülésen a Patakért három képviselője a fenti indokok kifejtése után és jelezve, hogy a Tengerszem projekt keretében megvalósuló fejlesztések jelentős részével egyetért, azt támogatja, de jelen vitás ügyben a tárgyalásos megoldást szorgalmazva, a fellebbezés ellen szavazott. Mivel a fidesz képviselői és a Saláta László lokálpatrióta a fellebbezést támogatta így a tárgyalás helyett az ügy most jogi útra terelődött.

(Fotó: Szántó Csaba – link)

Kapcsolódó dokumentumok: