ELŐDÖK ÖSVÉNYEIN

Szerző: 
patakinfo

 Történelmi zarándoklat a Pozsonyi csata hőseinek emlékezetére

907.- 2018. Vereckei hágó - Pozsony - Dévényi kapu - Feketeerdő

"A dicső elődök tisztelete, a múlt értékeinek megőrzése és gyarapítása az élők kötelessége."

Történelmünk egyik legjelesebb eseményének, az Árpád fejedelem vezette első honvédő háborúnak az 1111. éves évfordulója évében emlékezünk a Pozsonyi csata (907.) hőseire. A hitében elszánt, tetteiben határozott, munkájában és harcaiban acélosra edzett magyar nép honteremtő akarattal védte meg hazáját

Dicsőséges lezárása volt ez Álmos vezér és fia Árpád fejedelem honalapító művének. Erős alapja nemzetünknek, szellemi, erkölcsi és fizikai fundamentuma a mai Magyarországnak is. A hősies helytállás, a csata győztes megvívása egyben üzenet a jövő nemzedékeknek.

Mi zarándokok az út teljesítése során meg akarjuk érteni az abban a hitben, értékrendben rejlő szellemi, gondolati, fizikai erőt, mely akkor oly sok örömre, sikerre, nem csak a csatákban, hanem a haza építésének mindennapjaiban is győzelemre segítette a magyar népet. Csak így tudjuk a ma élő nemzedékek - fiaink, unokáink - számára érthetően megfogalmazni a magyar nép helyét, feladatát, földi életútjának értelmét.

Történelmünk egyik legjelesebb eseményének 1111. éves évfordulójára készülnek a IX.-X. század hagyományőrzői. Szeretnénk méltó módon fejet hajtani a Pozsonyi csata (907.) hőseire emlékezve. Honteremtő Árpád fejedelem és harcosai hősies, önfeláldozó harcban megvédték régi-új hazánkat, így három emberöltőn át nem lépett ellenség az ország területére.

Dicsőséges lezárása volt ez Álmos vezér és fia Árpád fejedelem honalapító művének. Erős alapja nemzetünknek, szellemi, erkölcsi és fizikai fundamentuma a mai Magyarországnak is.

Mi egy történelmi zarándokúttal emlékezünk, amit a csatolt tervek szerint kívánunk teljesíteni.

A szálláshelyként választott településekre az útvonaltervben megjelölt nap délutánján (4-5 óra között) érkezünk a napi zarándokút hosszától és a vonulás körülményeitől (időjárás, vagy egyéb nem várt esemény) függően. Szeretnénk, ha minden érintett település csatlakozna a zarándoklathoz, amit egy zászlónkra felkötött emlékszalaggal erősíthetnek meg.

Javasolt felirat: A POZSONYI CSATA HŐSEINEK EMLÉKÉRE 907.-2018.

Természetesen a település neve is legyen rajta és a felirat más is lehet az Önök döntése szerint. A fogadás helyszínét kérjük Önök határozzák meg. Mivel az esti szálláshelyünk is ott lesz, ezért a lovaknak (10-15 ló) olyan terület kijelölését kérjük, ahol biztonsággal tölthetik az éjszakát. Ha van a településen lótartó, esetleg lovarda kérjük az elérhetőségüket és mi egyeztetünk velük. A legtöbb helyen ezt már sikerült megszervezni a mi lovas ismerőseink segítségével.

A csatolt mellékleteket olvasva láthatják, hogy egy a hősök emlékéhez méltó zarándoklat a célunk. Ennek teljesítéséhez minden szellemi, szakmai és anyagi segítséget köszönettel fogadunk, ami nem terheli nagyon a település költségvetését. A szervező Bodrogközi Régi Magyar Kultúra Alapítvány számlaszáma: K & H Bank Sárospataki Fiók 10201006-50049952-00000000

Hiszünk benne, hogy együttműködésünkkel az első történelmi zarándoklat közös felemelő ünnep, méltósággal teli főhajtás lesz.

Köszönjük türelmét, figyelmét és várjuk megtisztelő válaszát.

Karos – Kisrozvágy, 2018. április 25.

 

Tisztelettel:

Petraskó Tamás