Előválasztás Zemplénben

szerző: Berger Zsolt

Bizonyára sokan hallottunk már arról, hogy az Egyesült Államokban mindkét nagy párt, a demokraták és a republikánusok elnökjelöltjeit is az egész országot megmozgató előválasztáson választják. Hallottunk már róla, de az egész előválasztási folyamatot Magyarországon nyilván csak néhány politológus látja át és követi figyelemmel. Ez teljesen érthető, hiszen messze van tőlünk, egy ismeretlen más rendszerben, úgy is mondhatnánk egy messzi – messzi galaxisban.

Hogyan kényszerítette ki a Fidesz az ellenzéki előválasztást és mi volt ebben Szájer József szerepe. Olvass tovább!

Mondhatnánk, de nem biztos, hogy igazunk lenne. Amerikában, ahol a választójogi rendszer nagyon hasonló, két nagy párt jelöltjei mérkőznek egymással a választásokon. Két nagy választói tömb, de mindkettő nagyon tagolt, számos árnyalattal, irányzattal. Azt, hogy egy – egy államban vagy körzetben ki legyen a Demokrata Párt jelöltje azt nem washingtoni pártirodákban döntik el, hanem az adott körzetben előválasztásokon. Ez nem csak az elnökjelöltek esetében van így, a kormányzó-, szenátor-, polgármester-, szövetségi, állami és helyi képviselőjelölteket is így választják. Az előválasztás tulajdonképpen a választások első fordulója, arra szolgál, hogy kiválasszuk az esélyes jelölteket, akik táboruk valamennyi szavazójának támogatásával sikeresen indulhatnak a második fordulóban, a tulajdonképpeni választáson.

Mint a fenti bekezdés utolsó mondatának megfogalmazásából is látszik, ezzel át is tértünk hazai viszonyainkra. Magyarországon Orbán Viktor pártjával szemben nem egy párt áll, hanem több kisebb vagy közepes, amelyek nagyon különböző utat jártak be eddig és eltérő értékrendet képviseltek. Ma viszont néhány dologban és alapértékben egyet értenek. Például abban, hogy le kell állítani azt a pénzszivattyút, ami az EU-ból érkező szinte felbecsülhetetlen összegű támogatások jelentős részét egy szűk kör – Orbán Viktor rokonai, barátai és üzletfelei – felé áramoltatja, miközben óriási tömegek és régiók nem csak kimaradnak a felemelkedésből, hanem folyamatosan távolodnak az EU, sőt a hazai átlagtól is.  Vagy abban, hogy olyan demokratikus játékszabályokat kell kialakítani, hogy megjelenhessenek és képviseletet nyerjenek az ország polgárai által osztott nézetek, eszmék, gondolatok és érdekek. Egyrészt a működő önkormányzatokban – amik nem a kormányhatalom végrehajtó szervei, hanem valóban a helyi emberek önkormányzati testületei. Másrészt a médiában, ami nem a hatalom tömegek agymosására szolgáló gépezete, hanem hírek, vélemények és gondolatok közvetítésének fóruma. Ez nem sok, tulajdonképpen a demokratikus minimum. De nem is kevés! Mert jólétünk alapja az lehet, ha elmondhatjuk a véleményünket a minket érintő kérdésekben és beleszólhatunk abba, hogy általunk fizetett adókat és a minket illető támogatásokat mire költse a helyi és az országos kormányzat. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson az egyéni választókörzetekben le kell győzni Orbán Viktor jelöltjeit. Itt helyben a Zemplénben, a BAZ 5-ös választókerületben is.

Az ellenzéki pártok által kötött megállapodás megteremti az előválasztás feltételeit és elvezet ahhoz, hogy 2022. tavaszán minden körzetben csak egy ellenzéki jelölt induljon. Erről a jelöltről idén először nem a pártközpontok egyezkedései, hanem a helyben élő választók dönthetnek. Az előválasztási kampány hivatalosan 2021. augusztus 20-án indul és valamikor szeptember közepén lehet majd szavazni. Nem csak a pártok, civil szervezetek is állíthatnak jelölteket. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a választáson való részvételhez a lakcímkártyára és egy értéknyilatkozat aláírására lesz szükség, szavazni majd online, vagy az erre a célra felállított sátrakban, illetve a kistelepülésekre is eljutó „mozgó urnáknál” lehet majd.

Az Egyesült Államok Delaware államának lakossága 970 ezer ember, a 2020-as kormányzóválasztást megelőző demokrata előválasztáson 119 ezer ember vett részt. Ez olyan, mintha a Zempléni körzet 70 ezer választópolgárából 10 ezer venne részt az előválasztáson. A Zemplént és Abaúj egy részét is magába foglaló BAZ 5-ös körzetben egyelőre egy ellenzéki jelölt aspiráns van, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miskolci képviselője, a Rokker Zsoltiként is ismert Erdei Sándor.  Jó lenne, ha helyi, és főleg helyi és civil jelölt is ringbe szállna, mert minél izgalmasabb az előválasztás és minél többen vesznek részt rajta, annál nagyobb esély nyílik a győzelemre 2022 tavaszán.

Ha kérdésed, javaslatod van, vagy szívesen részt vennél az előválasztás megszervezésében, írj a zemplenvalaszt@gmail.com címre!